Domů » Zajimavosti » Není na světě bylina, aby k něčemu nebyla

Není na světě bylina, aby k něčemu nebyla

ŽRUTODŘEV PEPRNÝ – FAGARA

Tobolky u nás „na Západě“ málo známého keře patří v Číně mezi nejdéle používané léčivky a koření. Není na světě bylinaV celé jihovýchodní Asii jsou plody žlutodřevu velmi cennou váženou, takřka uctívanou komoditou, mimo jiné často používanou i při nejrůznějších obřadech jako oběť bohům apod. Hlavní využití fagary je ale v léčitelství a v kuchyni.

TRNITÝ ASIAT

Žlutodřev peprný nemá s pepřem nic společného. Zanthoxylum piperitum (řecky xanthon xylon – blonďaté dřevo), u nás známý jako fagara, sečuánský nebo japonský pepř, je trnitý opadavý keř z čeledi routovitých, stejně jako citrusy. Pro podezření z přenosu nákazy bakteriálního onemocnění na kalifornské pomerančovníky byl dokonce dovoz fagary do USA po desítky let zakázán, Fagara pochází ze střední Číny (zejména z provincie Sečuán), odkud se rozšířil jen do „blízkého“ okolí: lndie, Tibetu, Nepálu, Thajska, Korey a do Japonska. Daří se mu na slunečném stanovišti v písčitých, dobře propustných a vlhkých půdách.

Ačkoli je mrazuvzdorný, naše zimy by fagara nepřežil. Chcete-li ho tedy pěstovat, tak v přenosné nádobě a na zimu přestěhovat do chladnější místnosti, postačí už 10’C. Fagara dorůstá do tří metrů, z větví mezi silnými a velmi ostrými trny vyrůstají střídavě lichospeřené listy. Jde o rostlinu dvoudomou, k opylení je zapotřebí dvou rostlin opačného pohlaví. Od dubna do června se na vrcholech větviček objevují chumáče drobných žlutozelených květů. Zatímco samčí květy jsou v Japonsku pochoutkou, květy samičích rostlin se mění na tobolky s malými leskle černými semínky. Zralé tobolky během babího léta praskají a semínka se rozptylují do okolí,

CHUŤ, KTERÁ VÁS ZMATE

ToboIky žlutodřevu obsahují hlavně esenciální oleje (geraniol, dipenten a cilran, flavonoidy a alkaloidy. Ještě uzavřené tobolky se sbírají a suší na slunci, dokud se neotevřou a nezaplaví okolí svou výraznou kořeněnou vůní. Hořká semínka se vyhodí, používají se jen tobolky, které se pro zvýraznění chuti těsně před použitím opraží na pánvi a rozdrtí. Jejich chuť se dá velmi těžko popsat, Je velmi ostrá, ovšem jinak než klasický pepř nebo chilli papričky, s lehkým citrusovým nádechem. V ústech

způsobuje zvláštní mravenčení, přirovnávané často k pocitu po přiložení devítivoltové baterie k jazyku. To má na svědomí hydroxy-alfa-sanshool – látka působící na více druhů receptorů najednou, která tak vyvolává smyslový zmatek, V Japonsku využívají i drcenou kůru a listy fagary (do polévek a salátů).

DO ČAJE I PIVA

V kuchyni se tradičně používají (dle místa) různé druhy žlutodřevů – v Koreji Zanthoxylum piperitum, na Tchaj-wanu Z. simulans, v lndii Z. rhesta, v Nepálu Z. armatur atd. Použití je vskutku široké: do polévek, omáček, kaší, rýže, nudlí, ke všem druhům masa a zeleniny, v Japonsku tradičně i na úhoře.

Žlutodřev najdete dokonce v cukroví, často se přidává také do zeleného čaje a vjednom čínském pivovaru i do piva

KUCHAŘ, LÉČITEL

Žlutodřev má nejen jedinečné aromatické vlastnosti, ale také léčivé účinky. Již staří čínští lékaři objevili jeho antiseptické, anthelmintické (proti červům), protiplísňové, a dokonce antivirové účinky a předepisovali fagarovou tinkturu na zažívací potíže, podporu chuti k jídlu, proti nadýmání a střevním

parazitům. Močopudné a tonizační účinky žlutodřevu zas nabízejí pomoc při zánětech vylučovacího ústrojí, nemocech slinivky, sleziny a jater.

K tomu, abychom si dnes mohli vychutnat všechny vůně, chutě a léčivé účinky fagary, už nemusíme cestovat přes půl světa, výtažek ze žlutodřevu se nachází rovněž v Regalenu od ENERGY.

Mgr. Vladimír Vonásek Vitae 3/2016

UA-73059888-1